2012. november 14., szerda

Megérkezett a Windows Phone 8

Az új Windows Phone 8-nak nem kisebb feladat jutott, minthogy betörjön az Apple és az Androidos telefonok - főként a Samsung - uralta piacra. A Microsoftnak talán ez az utolsó esélye, a gyártók ugyanis nem fogják sokáig bírni, ha a közönség nem érdeklődik az új operációs rendszerű telefonjaik iránt, mint például a csúcskategóriába tartozó HTC 8X.
 

Az előd

2010-ben mutatták be a Windows Phone 7-et, mely merőben más volt az addigi mobilplatformokhoz képest. Bár teljesen új és szokatlan koncepcióval rendelkezett, amik felkeltették az érdeklődést, számos hiányossága is volt. Az elmúlt két évben a Microsoft szoftvermérnőkei sorra gyártották a frissítéseket, javításokat, míg végül ez év júniusában bemutatták a Windows Phone 8-at (WP8), mely okosabb és jobban testreszabhatóbb lett elődjénél.
 

Egyéniség

Az első lépés, amellyel a kisebb kezűeknek is felhasználóbarátabbá tették a telefont, hogy a felső 1 cm-t lecsalták, így 4,3 hüvelykes kijelzőt 3,8 hüvely átlójúvá alakították, ami majdnem eléri a 3,5 hüvelykes használhatósági etalont.

A telefonunk személyreszabásánál nem csak nagyobb szabadságot kapunk, de teljesen egyszerűvé is tették azt, szinte minden alakalmazás felajánlja, hogy a főmenübe tűzzünk valamit, legyen az indítóikon, zenei album, névjegyek, vagy bármilyen mappa. És ezzel párhuzamosan el is távolíthatjuk azokat az elemeket a főmenüből, melyek számunkra személytelenek vagy feleslegesek.

Használhatóság szempontjából fontos, hogy megszűnt az asszimmetria a főképernyőn, nincs többé üres sáv, a csempék faltól falig érnek. A csempék méretében is változás történt, az eddigi egy helyett, most három különböző méretben rakhatjuk ki az alkalmazásokat a főoldalra. A már ismert 2x2 mellett megtalálhatóak a 1x1-es és a 4x2-es, a Microsoft által Live Tile csempének nevezett elemek. Ha megvannak a kívánt alkalmazások, és kitettük őket a megfelelő méretben a főoldalra, már csak annyi a dolgunk, hogy a 21 csempeszínből kiválasszuk azt, mely leginkább kifejezi az egyéniségünket.

 

Munka és játék

A Windows Phone 8 az Internet Explorer legújabb, 10-es verzójával van felszerelve, ezzel a HTC 8X az iPhone 5 kategóriájába került. Panaszra nem lehet okunk, az oldalak gyorsan töltenek be, a szoftver gyorsan reagál az érintésekre. Egyszerre 6 lap lehet nyitva, kereshetünk az oldalak szövegében, kitűzhetjük őket a csempék közé, kiválaszthatjuk, hogy a szoftver az oldalak asztali vagy mobil verzióját töltse be.

Telefonunkkal elérhető a Word, Excel, PowerPoint, OneNote alkalmazás is, bár egyik-másik nem teljesen tökéletesen, például World dokumentumba nem tudunk képet illeszteni. De előnye, hogy külön mappában tárolja az email-ben érkezett csatolt fájlokat, valamint eléri a SkyDrive-on tárolt fájlokat is, így ha elkezdünk a telefonon egy dokumentumot szerkeszteni, azt hazaérve már a számítógépünkön folytathatjuk.

A Játékok alkalmazásban találhatjuk az Xbox Live-t, mely szintén a platformok közötti összeköttetést garantálja, és egyfajta közösségi portálként funkcionál. A regisztrált felhasználók játszhatnak egymással, láthatják az ismerőseik pontjait. Az új SmartGlass nevű telefonos szoftver segítségével pedig a Windows Phone 8 az Xbox-játékok távirányítójaként is működik majd, mindössze annyi a dolgunk, hogy bejelentkezzünk ugyanazzal a fiókkal a telefonba és a játékgépbe, majd elindítani az alkalmazást.

Gyereksarok

A Microsoft gondolt a gyerekes felhasználókra, hiszen egy olyan gyerekbarát alkalmazást (Gyermeksarok) készített, mellyel nyugodtan odaadhatjuk telefonunkat kisgyermekünk kezébe. Létre kell hozni egy felhasználói fiókot, amin bejelöljük, hogy gyermek használja. Az elindításkor a telefon- és naptárszolgáltatások, az e-mail kliensek, a térkép és a böngésző automatikusan letiltásra kerülnek, mi pedig kijelölhetjük mely zenék, játékok, videók, alkalmazások legyenek elérhetők. A gyerekek szórakoztatására a háttér- és a csempe színe az alapbeállításoktól függően állíthatók. A kilépéshez természetesen jelszó szükséges, gyerekbiztossá téve telefonunkat.

Hiányosságok

Minden előnye mellett pár hibával is rendelkezik, ilyen például, hogy az alapértelmezett Bing Térképpel nem tudunk tömegközlekedésre keresni, kizárólag autós, vagy gyalogos útvonalat mutat, valamint nincs navigációs szolgáltatása. De ezt kicsit ellensúlyozza, hogy előre le lehet menteni a telefonra országos térképeket.
Egy másik hiányossága az üzenetküldés. A csoportos csevegésre alkalmas Szobák funkció nagyon zárt rendszer és csak Windows Phone alatt működik.
A hangerőszabályozás is problémás, a rendszer csak egy erre vonatkozó értéket tart számon. Ha például lehalkítjuk az aktuális játék hangját, azzal lehalkul a csengetés és a zenelejátszó hangereje is. Meg kell jegyezni, hogy mindez az ébresztőre nincs hatással, sőt, ha néma módban hagyjuk a telefonunkat, akkor is bekapcsol a riasztás.
További apróbb hibák, a böngésző nem jegyzi meg a jelszavakat, a WiFi kapcsolatot megszakítja a telefon, ha lezárjuk a képernyőt, a főmenü csempéjéről eltűnik az olvasatlan levelek száma akkor is, ha csak egyet olvastunk el.
Talán a Windows Phone 8 legnagyobb hátránya versenytársaival szemben, az szoftverboltjának kínálata, ami még mindig messze elmarad a többiektől. Míg náluk kb 125 ezer app érhető el, addig Androidon és iOS-en már bőven félmillió fölötti kínálatról beszélhetünk. Bár, ha a felhasználók nagy érdeklődést mutatnak a WP8 iránt, a fejlesztők talán újabb és újabb appot készítenek majd.



A HTC és a Microsoft egy gyorsan és könnyen kezelhető telefont dobott piacra, amivel az eddig is WP-t használók és az új felhasználók is meg lesznek elégedve.  Leginkább azoknak ajánlják, akik egy egyszerűen kezelhető, elegáns, egyedi, okost telefont szeretnének.
 
 

További források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése