2012. november 30., péntek

20. születésnapját ünnepli az sms

Napjainkra mindannyiunk életének részévé vált az sms, de ki gondolná, hogy már 20 éve küldözgetjük egymásnak a rövid szöveges üzeneteket?







Így kezdődött

Az sms-ezéshez szükséges technológia már 1988-ban rendelkezésre állt, amikor a technológiát az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) az első digitális páneurópai szabvány, a GSM technológia alá vonta. Az Ericsson szerint (aki a szabvány kidolgozásában is részt vett) az sms-t azért találták ki, hogy a felhasználók az új hangpostaüzeneteikről értesítést kapjanak.

Az első telefonhasználók közötti sms-t csak 1992-ben küldték el. Elterjedése azonban nem mondható gyorsnak, 1995-ben például egy felhasználó egy hónapban mindössze 0,4 üzenetet küldött a telefonjáról. Népszerűségét végül a feltöltőkártyás mobiltelefonok elterjedésével érte el, ugyanis az smsdíjak kedvezőbbek voltak, mint a percdíjjak, így a felhasználók könnyebben követni tudták kiadásaikat.


Az első

Az első sms-t 1992. december 3-án küldték az Egyesült Királyságban, Newburyben, és ez állt benne (természetesen angolul): Boldog karácsonyt! A címzett a Vodafone igazgatója volt, aki épp egy karácsonyi partin vett részt, az üzenet feladója pedig egy mérnök volt, Neil Papworth.

Fejlődés, tények

A 90-es évek végén az írás megkönnyítésére kidolgozták a beírandó szavakat megjósoló prediktív szövegbevitelt (pl. T9 megoldás).
2000-ben már 17 milliárd sms-t küldtek.
2001-ben megjelent a képet és hangot is tartalmazó üzenet, az mms, bár ez nem lett annyira sikeres, mint elődje.
2002-ben 352 milliárd, 2004-ben 918 milliárd, 2008-ban 4,8 trillió sms-t küldtek.
Tavaly pedig már 10 trillió üzenetet küldtek világszerte.

A rövid szöveges üzenet ugyan a legnépszerűbb szolgáltatás a hanghívás után, ennek ellenére népszerűsége mégis csökkent, leginkább a mobilinternet elterjedésének köszönhetően. De ez a visszaesés sem jelenti az sms-ek végét, a szolgáltatás még évekig használatban maradhat például a parkolás fizetéséhez, autó- és lakásriasztó kommunikációs formájaként, és internetes szolgáltatások hitelesítő megoldásaként.


Források:
http://privatbankar.hu/fogyaszto/husz-eves-az-sms-ez-volt-az-elso-uzenet-253036
http://www.origo.hu/techbazis/20121130-husz-eve-lehet-smsezni.html
http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/30/12/20_eve_kuldtek_az_elso_SMS_t_atformalta_az.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése